Do przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale często natłok obowiązków nie pozwala mi na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Tak szybko jak się go robi zniknęło z talerza, to chyba najlepszy dowód na to, że czasami proste jest najsmaczniejsze :).
Szarlotka z kisielem bez pieczenia
1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru
2 torebki kisielu ( u mnie cytrynowy)
cynamon
15-20 dag biszkoptów
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zagotować i dosłodzić cukrem. Dusić, aż zmiękną. Kisiel rozrobić w 200 ml wody, dodać do ugotowanych jabłek. Zagotować razem, doprawiając cynamonem. Na blaszce ułożyć biszkopty jeden obok drugiego (1/4 zachować do posypania wierzchu). Gorący mus jabłkowy wyłożyć na biszkopty, aby zmiękły. Całość posypać startymi na tarce pozostałymi biszkoptami. Udekorować wedle własnego uznania.