Tagiatelle verde ze szparagami, grejfrutem i mozzarellą to szybka sałatka makaronowa. Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze świeżych szparagów, takie marynowane ze słoiczka to i owszem nawet mi smakowały, ale do dzisiaj. Dzisiaj spróbowałam świeżych usmażonych szparagów no i jestem zachwycona ich smakiem. Sałatka ta, to moja propozycja do akcji kulinarnej sezon na szparagi której autorem jest blue_megi.
Tagiatelle verde, szparagi
250 g makaronu Tagliatelle verde
4 białe szparagi
czerwony grejfrut
szczypiorek
1 kulka mozzarelli
olej, sól, pieprz
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, szparagi obieramy, kroimy na ukośne kawałki i smażymy do przyrumienienia na rozgrzanym oleju. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy ze skórki, szczypiorek drobno siekamy a mozzarellę kroimy w kostkę.
Ugotowany i odsączony makaron układamy na talerzu, dodajemy usmażone szparagi i grejpfruta.Posypujemy szczypiorkiem i mozzarellą. Można doprawić solą i pieprzem ale ja tego nie robiłam bo sałatka wydała mi się idealna w smaku.
Smacznego 🙂