Wątróbka drobiowa z jabłkami to danie, które może uzależnić wszystkich wielbicieli podrobów. Szybkie danie obiadowe z nutą słodyczy od jabłek i miodu. Dla tych, którzy nie znoszą jak wątróbka drobiowa pryska i strzela na patelni znalazłam rozwiązanie. Polecam ugotowanie jej na parze przed wrzuceniem na patelnię. Wątróbka przygotowana w ten sposób pozostaje soczysta i zachowuje swoje wartości odżywcze jak żelazo, cynk, witaminy z grupy B.
Wątróbka drobiowa z jabłkami
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
3 jabłka (najlepsza szara reneta)
2 łyżki miodu
garść rodzynek
ziemniaki
majeranek, rozmaryn
0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego
mieszanka sałat
SOS
3 łyżki miodu
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki lub szóstki jeżeli są duże. Ugotować na parze. Gdy ziemniaki będą gotowe należy je wyjąć, a na ich miejsce na 5-7 minut dodać do naczynia oczyszczoną i przygotowaną wątróbkę. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić na piórka i poddusić na odrobinie oleju. Gdy cebula zmięknie dodać rodzynki i pokrojone na szóstki jabłka razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Zamiast rodzynek można dać żurawinę. Dodać rozmaryn, majeranek, wlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami dodać wątróbkę. Wymieszać i chwilkę poddusić razem z sosem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem. W tym samym czasie ugotowane na parze ziemniaki obsmażyć na maśle (najlepiej klarowanym).
Do słoiczka dodać wszystkie składniki sosu, zakręcić pokrywką i dokładnie wymieszać. Na talerzu wyłożyć porcję sałaty, polać równomiernie sosem a na wierzchu ułożyć obsmażone ziemniaki oraz wątróbkę z jabłkami, cebulą i sosem z wina.