Zaprezentowana włoska zupa z ciecierzycy jest bardzo aromatyczna, zdecydowanie wyczuwa się w niej smak czosnku, pomidorów oraz ziół. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Nieco ją zmodyfikowałam-podałam ją w formie zupy nie kremu oraz zrobiłam ją na bazie wywaru z żeberek z racji tego, iż jesteśmy rodziną zdecydowanie mięsożerną :).
Włoska zupa z ciecierzycy
1,5 l wywaru ( u mnie z żeberek )
słoiczek ciecierzycy ( odcedzony ) jeżeli samodzielnie gotujecie ciecierzycę należy namoczyć ją na 12 h przed gotowaniem, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
2 ząbki czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
gałązka świeżego rozmarynu
2 listki bazylii
1 pęczek natki pietruszki
oliwa, sól, pieprz
makaron
Podsmażamy czosnek na oliwie, dodajemy pomidory z sosem, rozmaryn i bazylię. Po 15 min przelewamy całość do gotującego się wywaru, dodajemy cieciorkę oraz natkę pietruszki. Gotujemy około 5 min, doprawiamy według własnego uznania i podajemy koniecznie z makaronem – u mnie papardelle. Smacznego 🙂