Przepis na tą zapiekankę znalazłam na wyrwanej kartce z jakiejś starej gazety i od razu mi się spodobał. Lubię takie lekkie smaki – mnóstwo warzyw i dodatek krakersów dodatkowo mnie zmotywował do wypróbowania tej zapiekanki. Przyznam się bez bicia, że nie zrobiłam ściśle wg przepisu – zwiększyłam porcję nadzienia podwójnie, przez co krakesy nie były tak chrupiące jak powinny być. Wyszła smaczna, na pewno do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, na pewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis.
Zapiekanka z szynką oraz krakersami
Składniki
paczka krakersów
średnia cukinia
2 pomidory
1/4 kalafiora
4 plastry szynki ( dałam więcej )
kilka oliwek
2 jajka
15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli )
sól, pieprz, olej do formy
Żaroodporną formę natłuścić, wyłożyć podwójną warstwą krakersów. Cukinię umyć i ze skórką pokroić w długie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 5 minut w osolonym wrzątku i osączyć. Pomidory pokroić w ósemki a szynkę w paseczki.
W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut.