Zupa gołąbkowa to danie bardzo syte i pożywne. W zasadzie można by ją zakwalifikować do dania jednogarnkowego, gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas.
Zupa gołąbkowa
500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka)
2 cebule
pół główki średniej kapusty białej
100 g ryżu
2 średnie marchewki
1 pietruszka
pół mniejszego selera
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty )
só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
olej
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy mięso się wysmaży, a woda odparuje przełożyć je do większego garnka i zalać 3 litrami wody. Dodać liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gdy woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem.