Dawno już nie brałam udziału w comiesięcznym wypiekaniu pieczywa u Amber. Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla Nas Magda z bloga Konwalie w Kuchni. Oryginalny przepis i dokładne instrukcje można znaleść na blogu Adama. Zachwyciłam się tymi bułkami chociaż nie wyszły mi takie jakie powinny być. Nie dodałam słodu pszenicznego, bo go zwyczajnie nie znalazłam w osiedlowych sklepach i przesadziłam z wyrastaniem bułek. Moje bułki owsiane wyszły spłaszczone, bo przerośnięte , ale w smaku nic im nie brakowało. Zdecydowanie przepis do powtórzenia – tym razem zgodnie z zaleceniami Adama.
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza
1 faza:zimny rozczyn 12 godzinny
150 g mąka owsiana razowa
100 g mąka pszenna typ 500
350 g maślanka o temp pokojowej
20 g słód jasny pszeniczny
3 g drożdże instant
Najpierw rozpuść w maślance drożdże, następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj. Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat. Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową (18-24 st.).
2 faza: ciasto właściwe
cały rozczyn o temperaturze pokojowej
150 g mąki szennej typ 500
8 g soli
20 g olej rzepakowy
Dodatkowo
płatki owsiane nie błyskawiczne
Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 stopni przez 5 minut i dalej w 180-190 stopni przez 15-20 minut.