Pyszne, pachnące cynamonem i cudownie wilgotne, tak w skrócie mogę opisać to ciasto cukiniowe. Bardzo szybko się je przygotowuje, co również jest jego niewątpliwą zaletą. Nie do końca pasuje mi cukier puder na wierzchu, bo samo ciasto jest dość słodkie, chyba lepszą alternatywą będzie po prostu posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego 🙂
Ciasto cukiniowe
2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii
0,5 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut.