To ciasto co roku robię jak mam rabarbar w zasięgu ręki, a ponieważ w tym roku tak się złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz – to nie mogło być inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
RABARBARKA
Ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny to odrobina cukru do zasypania)
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i schłodzić podzielone na dwie części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać ugotowany na mleku budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Smacznego:)