Ty pysznym i mega szybkim ciastem rozpoczęłam sezon rabarbarowy. W tym roku bardzo ładnie rozrósł mi się na działce więc raczej na brak rabarbaru narzekać nie będę. Ciasto z rabarbarem jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Składniki do jego przygotowania chyba każdy ma w swojej kuchni więc nie ociągajcie się i upieczcie. Będziecie zadowoleni. Z tej porcji wychodzi normalna, podzielna blacha pomimo tego, że ciasta surowego wydaje się niewiele.
CIASTO Z RABARBAREM
/blaszka 24×36 mierzona na górze/
3 szkl mąki
1,5 szkl cukru
0,75 szkl mleka
0,75 szkl oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
rabarbar
Jajka, cukier waniliowy i cukier ubić na puszystą pianę, dodawać na zmianę po 1/3 porcji mleka, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i oleju aż do wyczerpania składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać nieobrany, pokrojony rabarbar. Piec przez 50 minut w 175 st. do tzw „suchego patyczka”.