Deser z czarnego ryżu intrygował mnie już od pewnego czasu. Czarny ryż w starożytnych Chinach nazywany był „zakazanym”, gdyż mógł go spożywać jedynie Cesarz. Jest to pełnoziarnisty, niełuskany ryż, który po ugotowaniu nabiera głębokiego fioletowego koloru. Pięknie pachnie i smakuje orzechowo. Wybrałam go na głównego bohatera tego deseru, gdyż od początku mnie intrygował. W połączeniu z mleczkiem kokosowym i owocami kulka kleistego czarnego ryżu wpasowała się idealnie.
DESER Z CZARNEGO RYŻU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI
1 szklanka czarnego ryżu
1/5 szklanki wody
2 łyżki cukru kokosowego
1 puszka mleczka kokosowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
owoce ( u mnie mango, kiwi, ananas i maliny )
Do garnka wsypać 1 szkl. przepłukanego ryżu, dodać 1,5 szkl. wody i ugotować pod przykryciem do miękkości (ok. 25-30 min, aż ryż wciągnie całą wodę). Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy się nie przypala. W międzyczasie mleczko kokosowe i pozostałą część wody zagotować razem z cukrem.
Z ugotowanego ryżu ulepić zgrabne kulki, włożyć je do miseczki, zalać porcją mleka i dołożyć pokrojone świeże owoce.