Gołąbki z młodej kapusty to danie obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak sosu. Każdy ma swój sprawdzony sposób na gołąbki doskonałe, a ja dzielę się dzisiaj z Wami swoim :).
Najlepsze następnego dnia po podgrzaniu!
Gołąbki z młodej kapusty
duża główka młodej kapusty
olej do smażenia
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
Farsz
0,5 kg mięsa mielonego
1 torebka ryżu długoziarnistego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Sos
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/3 szkl zimnej wody
2 łyżki śmietanki
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
koperek
W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć liście i odkładać je na talerz.
Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę.
Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć w roladki. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju i podsmażać gołąbki na rumiany kolor. Na dnie naczynia w którym będziemy dusić gołąbki ułożyć kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć w garnku lub patelni, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, sól i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy lub zblendowane pomidory z puszki. Zagotować. W słoiczku umieścić mąkę, wodę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać śmietankę i wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać, aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku. Na końcu dodać nieco pokrojonego koperku.
Podawać z młodymi ziemniakami w wody lub pieczywem.