Koreczki z mozzarellą i salami to bardzo prosta i efektowna przystawka. Sprawdzi się na wszelakich imprezach. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że składniki koreczków można nadziać na wykałaczki wcześniej, a przed samym podaniem polać winegretem. Taka przekąska na jeden kęs zawsze cieszy się powodzeniem:)
KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI
KORECZKI
20 kulek mini mozzarelli
20 plasterków salami
20 szt małych pomidorków koktajlowych
20 listków świeżej bazylii
20 szt małych wykałaczek
SOS
1/4 szkl oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
szczypiorek, kilka listków bazylii
sól, pieprz
W słoiczku umieścić oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i liście bazylii oraz sól i pieprz. Zakręcić szczelnie słoik i potrząsnąć, aż wszystkie składniki się połączą. Posmakować i doprawić do smaku wedle uznania.
Na wykałaczkę nabić kolejno kulkę mozzarelli, plasterek salami włożony na cztery, liść bazylii i pomidorka. Polać sosem i podawać.