Kule z puree z ziemniaków to moja propozycja na lekki obiad. Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu z tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko, smacznie, aromatycznie. Inspiracja interia.
Kule z puree z ziemniaków
Puree z ziemniaków
1 kg ziemniaków
50 g masła
125 ml mleka
100 g sera pleśniowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos z kurek
400-500 g kurek
1 duża cebula
150 g boczku wędzonego
200 ml śmietanki 30%
100 g masła
sól, pieprz
Dodatkowo
kapusta włoska
50 g masła
1 szkl gorącej wody
1 łyżka domowej kostki rosołowej
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.
Na rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje przelać go do miseczki.
Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym.