No tak, sezon ogórkowy z pełni, przerabiam je na kilka sposobów, ale żadnego nowego wpisu z nimi nie poczyniłam. W tym roku mam dwie propozycje – dzisiaj pierwsza z nich, a mianowicie ogórki z papryką. Pyszne, chrupiące – na zimę idealne.
Ogórki z papryką
4 kg małych ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
1 nieduży seler
Solanka
9 szkl wody
1 szkl soli grubej niejodowanej
Zalewa
3 szkl wody
3 szkl octu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
5,5 szkl cukru
Rozpuścić sól w wodzie i zalać solanką umyte ogórki na 3 godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać ciasno w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz starkowany seler. Pogotować przez 3-4 minuty i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.