Już dawno nie było u mnie na blogu nic rybnego, więc nadrabiam zaległości. Jedną z moich ulubionych ryb jest okoń-kolczasta i wielobarwna ryba. Jego mięso jest jędrne, chude, zawiera mało ości, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Tym razem podałam go w towarzystwie kremowego ryżu z dodatkiem słodkich pomidorów. Dziwne połączenie ale warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.
Okoń smażony z risottem pomidorowym
4 filety z okonia (ok. 150g)
2 cebule
20 g masła
250 g ryżu na risotto
1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego
1 puszka pomidorów bez skórki
100 ml soku pomarańczowego
50 ml białego wina
sól, pieprz, cukier
5 łyżek masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
Filety z okonia natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę, dodać ryż i zeszklić. Podlać zimnym wywarem. Gotować 20 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Pomidory wyjąc z puszki, grubo posiekać, dodać do risotta razem z sokiem z puszki, winem i sokiem pomarańczowym. Pogotować 10 minut, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia i przykryć, by ryż zachował ciepło.
Na patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut.
Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.