Placek po cygańsku to hit jesiennych obiadów u mnie w domu. Nieuchronnie nadeszła jesień i czas grzybobrania. Lubię chodzić po lesie i zbierać grzyby. Znam tylko podstawowe rodzaje grzybów i tyle te zbieram. W tym roku wyjątkowo udało nam się zebrać całkiem pokaźne ilości i sporo już sobie ich nasuszyłam i zamroziłam. Taki placek świetnie też smakuje z sosem pieczarkowym, więc jeżeli nie macie dostępu do grzybów leśnych zastąpcie je po prostu pieczarkami. Wyjdzie równie pysznie 🙂
PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI
PLACEK
ziemniaki
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
SOS
obgotowane grzyby leśne
2-3 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
NADZIENIE
ryż
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dość cienkie placki na całej powierzchni.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Przygotować sos: na maśle podsmażyć obgotowane grzyby leśne, dodać cebulkę i chwilkę razem poddusić. Do grzybów dolać 3/4 szkl wody, doprawić dość intensywnie do smaku. W słoiku rozmieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek ( zakręcam słoik i potrząsam nim dość energicznie ) dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę dodać do grzybów i pogotować aż sos zgęstnieje.
Na połowę usmażonego placka wyłożyć porcję ryżu ( 2-3 łyżki ) złożyć go na pół i polać dość obficie sosem śmietanowo-grzybowym. Smacznego 🙂