Po długim weekendzie zdecydowanie mam ochotę na coś lżejszego. Dzisiaj zapraszam na rolowaną lazanię ze szpinakiem, ricottą i karczochami. Wszystko to zapieczone w sosie pomidorowym. Lekko, wiosennie i smacznie. Zamiast ricotty można użyć twarożku z wiaderka, a szpinak polecam mrożony (trzeba go dobrze odcisnąć z nadmiaru wody) . Taka zapiekanka jest świetną propozycją na imprezkę – można ją zrolować dzień prędzej, a zapiec na kilka chwil przed przyjściem gości:-)
ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI
8 płatów makaronu na lazanię
0,5 kg sera ricotta
1 jajko
2 ząbki czosnku
op. mrożonego szpinaku
1 słoiczek marynowanych karczochów
1/4 szkl parmezanu
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej
op. tartej mozzarelli
sól, pieprz
SOS POMIDOROWY
2 puszki pomidorów w kawałkach
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka cukru
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody z solą. Odsączyć i delikatnie poukładać na papierze do pieczenia. W średniej misce wymieszać ser ricotta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmrożony i dokładnie odsączony szpinak, drobno pokrojone karczochy, parmezan, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową,.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować sos pomidorowy: na dużej patelni podsmażyć czosnek i cebulkę, dodać pomidory i chwilkę pogotować. Doprawić do smaku cukrem, ew. solą i zblendować na gładki sos.
Na każdy kawałek makaronu nałożyć po sporej łyżce nadzienia, posypać tartą mozzarellą i odrobiną sosu pomidorowego. Zawinąć w roladki.
Około 1 szkl sosu pomidorowego odłożyć na bok, a resztę wylać na dno naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Na sosie ułożyć roladki (łączeniem do dołu), polać odłożonym sosem i posypać tartą mozzarellą. Zapiekać pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywa) w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 35-40 minut.