Za oknem wiosny brak więc troszkę wiosny na talerzu. Jakiś czas temu upatrzyłam tą sałatkę z awokado i chodziła za mną tak długo, że w końcu ją dzisiaj zrobiłam. Do tej pory jakoś omijałam szerokim łukiem awokado a szkoda, bo w połączeniu z krewetkami i sosem jest po prostu przepyszne. Troszkę smak psuł mi w tej sałatce mix sałat, myślę, że tylko lodowa byłaby idealnym dopełnieniem smaku.
Sałatka z awokado i krewetek
Składniki
3 awokado
250 g mrożonych krewetek
100 g różnych sałat
1 łyżka soku z cytryny
Sos
100 ml śmietany
1 łyżka sosu pomidorowego lun ketchupu
1 ząbek czosnku (dałam dwa)
sól, pieprz
Według oryginalnej receptury rozmrożone krewetki powinnam podgotować, ja jednak je podsmażyłam, bo takie bardziej mi smakują. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałaty, jeżeli trzeba, rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, awokado i posypujemy krewetkami. Śmietanę łączymy z sosem pomidorowym lub ketchupem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i tak powstałym sosem polewamy naszą sałatkę. Serwujemy natychmiast. Smacznego !