Rabarbarowo-bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone to deser do którego chyba nikogo nie muszę przekonywać. Idealne połączenie kilku smaków w jednym pucharku doskonale łechce kubki smakowe, szczególnie gdy pogoda za oknem taka kapryśna. Wszyscy domownicy ( ze mną na czele-a jak ) poprosili o dokładkę. To jest po prostu pyszne 🙂
Rabarbarowo-bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone
Składniki
4 dojrzałe banany
6-8 małych bez ( dałam z 12 )
250 g mascarpone
sok z jednej cytryny
łyżeczka cukru waniliowego
300 ml śmietany kremówki
50 ml rumu
400 g rabarbaru
200 g cukru
10 słodkich truskawek ( dałam więcej )
kilka listków mięty
opakowanie żelfiksu
Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na całą noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy truskawki, cukier żelujący i dusimy, aż powstanie gęsta konfitura. Dodajemy część mięty, gdy konfitura jest ciepła, a resztę gdy zimna. Banany miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i rumem. Łączymy delikatnie z mascarpone. Bezy kruszymy i dodajemy do mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bananową. Podajemy w pucharkach przekładane konfiturą z rabarbaru i dowolnie dekorujemy.