Warzywa ze szlachetnego rodu dyniowatych mają same zalety. Bakłażany, cukinie, dynie czy patisony są smaczne i pożywne, a przy tym lekkostrawne. Cieszę się, że właśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką 🙂
TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
Ciasto
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
1 jajko
sól, tłuszcz do formy
Farsz
2 marchewki
średnia cukinia
mały kawałek pora
15 dag szynki
1 szklanka śmietany 30 %
4 jajka
10 dag startego sera żółtego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz, sól
Z masła, mąki i jajka zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone ciasto. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać zioła, żółty ser, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Masą polać warzywa i piec około 40 min w temp 180 stopni.