Sałatka z kurczakiem i ananasem to bardzo popularna swego czasu sałatka. Okazuje się, że można ją podać w bardzo atrakcyjny sposób. Wystarczy nadać jej kształt ananasa i na wierzchu poukładać cienko pokrojone plasterki pieczarek marynowanych. Takie podanie mi osobiście bardzo się podoba. Zwykła sałatka nabiera charakteru, a ostrzejszy smak pieczarek marynowanych podkreśla smak pozostałych, łagodnych składników. Ten sposób dekoracji będzie również pasował do sałatki ryżowej z tuńczykiem. Święta wielkanocne tuż, tuż może się zainspirujecie:)
Sałatka z kurczakiem i ananasem
1 podwójna pierś z kurczaka
150 g ryżu długoziarnistego
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
biała część pora ok 8-10 cm
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
majonez
pieczarki marynowane
Do dekoracji
pióropusz od ananasa
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. W międzyczasie ugotować ryż i wystudzić.
Kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Białą część pora pokroić w drobną kostkę, a ananasa na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć mięso. Zostawić do ostudzenia.
W misce umieścić mięso z kurczaka, ryż, kukurydzę, ananasa oraz pora. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Wyłożyć na półmisek formując owalny kształt. Przy jednym końcu dołożyć pióropusz z ananasa.
Pieczarki marynowane odcedzić z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć ozdobnie na sałatce. Schłodzić.