Przetestowałam mnóstwo przepisów na serniki metodą prób i błędów, aż wreszcie trafiłam na dwa super przepisy. Jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami i ten właśnie zamieszczę :)).
Dzięki brzoskwiniom, które puszczają swój sok wgłąb sera podczas pieczenia, sernik ten jest wyjątkowo wilgotny co bardzo sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty a wrażenia bezcenne :)).
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszce a resztę schłodzić w zamrażalce.
Masa serowa
1 kg półtłustego sera raz zmielonego
1 jajko
1 budyń śmietankowy
0,5 szkl cukru pudru
0,5 kostki masła
1 puszka brzoskwiń
Ser, jajo, budyń, cukier i masło wymieszać mikserem a następnie wylać na surowym cieście. Na to położyć posiekane brzoskwinie. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1 szkl cukru i wylać na brzoskwinie a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około godzinki w temp 180 stopni.