W marcowej Piekarni zapraszamy razem z innymi blogerkami na Simit, czyli turecki bajgiel. Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, więc z wielką ochotą podjęłam wyzwanie Amber i Łucji. Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubi – klik i zasadzie jest tak prosty, że nie może się nie udać. Warto przeczytać co o bajglach i o przygotowaniu ciasta na simit pisze Monika na swoim blogu.
Dzisiaj załączam zdjęcia robocze, z telefonu (przepraszam za ich jakość) gdyż aparat opacznie zostawiłam w pracy. Jutro podmienię:-) PODMIENIŁAM 🙂
SIMIT
7 g drożdży instant
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szkl sezamu
1/3 szkl pekmezu, melasy albo miodu
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rekami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni.
Za wspólne pieczenie dziękuję:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego ogrodu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu Slowlife
Zacisze kuchenne