Tarta z panna cottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:)
TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI
SPÓD
250 g maślanych herbatników
100 g masła
PANNA COTTA
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
1/3 szkl cukru
1 laska wanilii
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
DODATKOWO
maliny
sos waniliowy
Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki.
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier i ziarenka z wanilii razem z przepołowioną laską. Mieszając doprowadzić prawie do wrzenia, odstawić z ognia i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę. Mieszać, aż wszystko się ze sobą dokładnie połączy. Pozostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć przelać na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami i polać sosem waniliowym.