Prosty i sprawdzony przepis na keczup z cukinii, który robię już od kilku lat. Niewiele z nim pracy, a smakuje naprawdę pysznie. Wszyscy u mnie w domu ( nawet dzieci o dziwo) go uwielbiamy. Przyznam się szczerze, że keczupu ze sklepu już daaawno nie kupowałam. Wyjadamy na zmianę ten keczup z cukinii i z dyni – klik. Wykorzystuję go nie tylko na kanapki czy jako składnik sosów. Świetnie smakują zapieczone w nim skrzydełka 🙂
Polecam, bo jest pyszny!
KECZUP Z CUKINII
1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
0,5 kg cebuli
2 łyżki soli
2 szkl cukru
1 szkl octu
1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka papryki ostrej mielonej
400 g koncentratu pomidorowego
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny. Po upływie danego czasu dodać cukier i gotować 30 minut. Następnie dodać resztę składników i pogotować 10 minut. Gorący keczup zmiksować, włożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.