Po długiej przerwie zapraszam na pikle ogórkowe w zalewie curry. Przepraszam Was za moją nikłą obecność na blogu w lipcu, ale natłok obowiązków, a potem długo wyczekiwany urlop nie pozwolił mi na systematyczne dodawanie postów. Nie oznacza to, że nie gotowałam, otóż wcale nie …. gotowałam, ale nie zawsze miałam aparat przy sobie i dojście do komputera.
Podczas mojej nieobecności na działce moje ogórki postanowiły zaszaleć i poprzerastały. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować z nich pikle i gotową mieszankę na zupę ogórkową o której pisałam w zeszłym roku – klik.
Pikle ogórkowe przygotowałam w dwóch wersjach a dzisiaj prezentuję jedną z nich. Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia ogórków w zalewie curry, więc trochę na siłę udało mi się w tym roku. Zalewa pachnie dość ładnie i wierzę, że ogórki wyjdą pyszne 🙂
PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE CURRY
4,-5 kg dużych przerośniętych ogórków
ZALEWA
3 l wody
2 duże cebule
2 szkl cukru
1,5 szkl octu
1 op przyprawy curry
3 płaskie łyżki soli
DO SŁOIKA
liście selera
gorczyca
Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Jeżeli ogórki są bardzo duże warto pokroić je na ćwiartki. Do słoików powkładać po 2 liście selera, wsypać około połowy łyżeczki gorczycy i ciasno poukładać przygotowane ogórki.
W garnku zagotować wodę, dodać sól, cukier i cebulę. Gdy się ponownie zagotuje dodać przyprawę curry i ocet. Przestudzić i zalać pikle. Pasteryzować przez 10-12 min.