Chleb na zakwasie w lipcowej Piekarni pochodzi z bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest 🙂 Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek. Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny pasuje tu idealnie:)
Cytuję za Guciem
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ
/Jeffrey Hamelman „Chleb”
390 g zakwasu żytniego
130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 )
45 g wody
8 g soli
270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam
90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina )
W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20-30 minut.
Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny.
Pieczemy w 240 st przez 15 minut a następnie 75 minut w 190 st i 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z foremki i pieczemy na blaszce. Jeżeli popukane od spodu daje odgłos pustego pojemnika znaczy gotowe :).
Chleb na blogach
Am.art kolor
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchenne wojowanie
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Nie tylko nas słodko
Ogrody babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smaki i aromatyWeekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu Slow Life