Tort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie użyć go mniej do przełożenia, a resztę zostawić do dekoracji. Pełna dowolność. Biszkopt makowy zawsze piekę dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik.
Tort makowy
Biszkopt makowy
4 duże jajka
160 g suchego maku
100 g mąki tortowej
2 łyżki zmielonych migdałów
120 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z białej czekolady
300 g białej czekolady
400 ml śmietany 30-36%
Krem z mascarpone
1 op mascarpone
370 g śmietany 30%
Do nasączenia
2/3 szkl przegotowanej i schłodzonej wody
odrobina soku z cytryny
opcjonalnie trochę wódki
Biszkopt makowy: Białka ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Ubijać do momentu aż piana się utrwali i będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka miksując tylko do połączenia się składników. Wszystkie skłądniki suche wymieszać ze sobą w misce i dodać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 40-45 minut do efektu tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy na kratkę i wystudzić.
Krem z białej czekolady: w kąpieli wodnej rozpuścić drobno pokrojoną białą czekoladę i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ostudzoną czekoladą. Czasami gdy różnica temparetur jest zbyt duża mogą powstać grudki z czekolady radzę więc nie spieszyć się za bardzo i poczekać, aż czekolada dobrze ostygnie. Jeżeli pojawią się jednak grudki to i tak nic się nie stanie. Krem będzie tak samo pyszny więc nie panikujcie.
Krem z mascarpone: śmietanę i mascarpone wyłożyć do miski i ubić na sztywno.
Poncz: wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Biszkopt makowy przekroić wzdłuż aby powstały trzy krążki. Na dno tortownicy ułożyć pierwszy krążek, nasączyć go przygotowanym ponczem. Rozsmarować połowę kremu z białej czekolady i przykryż drugim krążkiem. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem i rozsmarować resztę kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta i nasączyć resztą ponczu. Odstawić do stężenia do lodówki.
Schłodzony tort udekorować kremem z mascarpone i dowolnymi dodatkami.
#beko #ciastojakzobrazka
Przy ubijaniu kremu z białą czekoladą albo śmietany z mascarpone pomocny będzie dla Was film z trickiem, który możecie wykorzystać na milion sposobów:)
Przepis bierze udział w konkursie Beko „Ciasto jak z obrazka”