Babka marchewkowa z serem to moja pierwsza w tym roku propozycja na wielkanocny stół. Przepis na to ciasto marchewkowe jest banalnie prosty. Babka jest bardzo smaczna, wilgotna, pachnąca cynamonem. Przyjemnie chrupią w środku orzechy. Oprócz uwielbianej przeze mnie babki z krówkami i ajerkoniakiem oraz babki gotowanej ta babka marchewkowa będzie świetnym ciastem na Wielkanoc. Marchewka nie jest wyczuwalna w smaku tego ciasta, ale nadaje cenioną przeze mnie wilgotność. Nie wiem jak Wy, ale ja nie znoszę suchych i zapychających ciast. Babka będzie jeszcze piękniejsza jeżeli w cieście zrobicie głęboki dołek w który nałożycie ser. Ja pomyślałam o tym za późno, ale następnym razem już nie zapomnę. Polecam Wam ten wypiek na święta – ja już mam go w swoim menu.
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM
/wg Shugary Sweets
CIASTO
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki startej na dużych oczkach marchwi
1 szklanka oleju
1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych ulubionych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
250 g kremowego serka śmietankowego( może być z wiaderka )
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
LUKIER
150 g kremowego serka śmietankowego ( może być z wiaderka )
3 łyżki cukru pudru
orzechy do dekoracji
W dużej misce wymieszać cukier z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie ma być.
W mniejszej misce zmiksować ze sobą wszystkie składniki nadzienia serowego.
Blaszkę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej 2/3 porcji ciasta marchewkowego. Dużą łyżką stołową zrobić wgłębienie i wyłożyć w nie masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta marchewkowego. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić.
Z serka i cukru pudru utrzeć lukier. Zimne ciasto polukrować i udekorować orzechami wedle własnego uznania.