Pasta jajeczna z awokado to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Zielona, lekka i bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Coś jak guacamole. Szybko się ją robi, więc nie ma wymówki. Najsmaczniejsza od razu po przygotowaniu, gdyż jak nieco postoi to może ściemnieć. Ja dodaję do niej sporą ilość soku z cytryny, ponieważ nie jest wtedy mdła i spowalnia proces utleniania się awokado. Sami możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past.
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO
3 jajka ugotowane na twardo
2 sztuki awokado
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
cytryna lub limonka
Jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki, obficie skrapiając sokiem z cytryny lub limonki. Rozdrobnić widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać, razem z jajkami do awokado. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Podawać ze świeżą bagietką lub z ulubionym pieczywem.