Pasta jajeczna z awokado to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Zielona, lekka i bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Coś jak guacamole. Szybko się ją robi, więc nie ma wymówki. Najsmaczniejsza od razu po przygotowaniu, gdyż jak nieco postoi to może ściemnieć. Ja dodaję do niej sporą ilość soku z cytryny, ponieważ nie jest wtedy mdła i spowalnia proces utleniania się awokado. Sami możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past.
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO
3 jajka ugotowane na twardo
2 sztuki awokado
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
cytryna lub limonka
Jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki, obficie skrapiając sokiem z cytryny lub limonki. Rozdrobnić widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać, razem z jajkami do awokado. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Podawać ze świeżą bagietką lub z ulubionym pieczywem.
22 komentarze
Fajny pomysł. Martwię się jednak, że pomimo dodania soku z cytryny pasta może, po jakimś czasie, nabrać nieładnego ciemnego koloru. Kiedyś robiłam jajka z nadzieniem z awokado, tam należało dodać soku z limonki i mimo wszystko pasta nabrała nieładnego brudnego odcieniu zieleni…Jedynym rozwiązaniem będzie szybka konsumpcja;PPP Ale tu raczej problemu nie będzie, wszyscy u mnie uwielbiamy awokado:)
jak postoi przez noc to tak…ale u mnie zawsze schodzi na bieząco:)
Bardzo lubię takie pasty 🙂
Włąsnie jem śniadanie z awokado, ale wiesz… długo leżało ale jakieś Ono twarde…. pyszna pasta:)
świetny ma kolorek
Kocham avocado. a ta pasta to jeden z moich najulubieńszych przepisów 🙂
Pasta wygląda świetnie! Super kolorek. Chętnie kiedyś taką przygotuję 🙂
Z awokado zjem wszystko (jeśli jest wege;))
Bardzo świeżo wygląda na kanapce i na pewno jest pyszna 🙂
Mmm wygląda cudnie ta pasta! A połączenie jajek i awokado jest przepyszne :> Ja ostatnio nadmiernie spożywam pastę z awokado i tuńczyka, ale chyba czas na nowości 😀
Kocham wszystkie pasty jajeczne <3
Bardzo lubimy połączenia awokado z jajkiem i dość często robimy tego typu pastę 😉
Na pewno jest bardzo smaczna.Robię pasty jajecznice, koniecznie muszę zrobić w/g Twojego pomysłu 🙂 Pozdrawiam serdecznie ❤
Ja ostatnio zajadam się wszelkiego rodzaju pastami myślę że taka by mi bardzo podpasowała
Kolejna smaczna pasta …i ten wiosenny kolor!
Bardzo lubię. Kolorek zazwyczaj dzięki cytrynce się utrzymuje 🙂
Uwielbiam, czasem dodaję jeszcze orzechy włoskie 🙂
takiej z avokado jeszcze nie robilam , ale kolorek zachęcający
Śliczne zdjęcia:)
Ale wspaniała pasta jajeczka. Z awokado jeszcze nigdy nie robiłam! Super. Na Wielkanoc jak znalazł. Podoba mi się ten przepis. Zdrowy i pyszny.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
w końcu wiosna w koło to i na talerzu nie może jej zabraknąć 🙂
Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję 🙂