Zapiekane jajka z łososiem wędzonym mogą być świetnym pomysłem na wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i w zasadzie wszystko robi się samo. Dobrej jakości produkty nie wymagają zbyt wielu dodatków, więc do jajka i łososia wędzonego dodałam tylko odrobine masła i podstawowe przyprawy. Podane w pięknych naczyniach Mini Cocotte firmy Staub sprawia, że danie wygląda bardzo elegancko.Każdy ma estetycznie podaną własną porcję . Wydłużając lub skracając czas zapiekania możecie dopasować sobie stopień ścięcia jajka. Ja zrobiłam w dwóch wersjach, bardziej i mniej ścięte.
ZAPIEKANE JAJKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
jajka
łosoś wędzony
masło
sól, pieprz
opcjonalnie szczypiorek, kiełki, rzeżucha
Boki naczynia do zapiekania posmarować cieniutko masłem i ułożyć plasterek łososia wędzonego. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu położyć niewielkie porcje masła i ewentualnie szczypiorek. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do momentu otrzymania pożądanego stopnia ścięcia jajka.