
Do tej pory kuchnię azjatycką omijałam szerokim łukiem. Wyjątkiem były sajgonki, ale na całe szczęście dzieci nieco podrosły i doceniły smaki, które musiałam ze względu na nich omijać. Cieszę się bardzo, ponieważ uwielbiam tą orientalną, niezwykle aromatyczną kuchnię:). Kurczak wyszedł bardzo soczysty, a dodatek chrupiących orzechów świetnie wzbogacił jego smak. Z czystym sumieniem polecam to danie wszystkim zabieganym, gdyż całkowity czas przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik
Kurczak z orzechami nerkowca
2 piersi drobiowe
4 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
1 szkl orzechów nerkowca
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki wody
ryż
Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju w rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem.

