Polędwiczki z warzywami to jeden z tych przepisów, który z powodu braku dostępności wszystkich składników leżał długo zapomniany w szufladzie. Udało mi się w końcu zakupić ciasto filo i nie zwlekając upiekłam te smakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany.
Polędwiczki z warzywami w sakiewce
mrożone ciasto filo
500 g polędwiczek wieprzowych
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szkl groszku
marchewka
3 średnie ziemniaki
2 pomidory
200 g sera feta
1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu
1/2 cytryny
oliwa
roztopione masło do posmarowania ciasta
sól, pieprz
Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć porcję mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min.